cografikonum.jpg
 

 

1) AHMETLİ (PİRAHMET )

İlçenin nahiye statüsündeki tek yerleşim birimidir. Bucağın adı Güran'dır. Bir Ara Nahiye Müdürü atanmış ve jandarma Karakolu yapılmışsa da sonradan kaldırılmıştır.Halihazırda nahiye işlevi olmayan vasat bir köydür.

Ergani-D.Bakır asfaltının güneyindeki küçük bir dağın güney yamacına kurulan köy son yıllarda gelişerek dağın üstünü kaplamıştır. Uzaktan göze çarpan su kulesi köyde su şebekesinin olduğunu gösteriyor. Yeni açılan bir ilköğretim Okulu vardır.Halk geçimini hayvancılıkta ve ziraatla uğraşarak temin ediyor.

2)AKÇAKALE ( Acakale )

Erganinin 18 km güneyindedir. Köy bir tepenin etrafında kurulmuştur.Aslında bu tepe çok eski bir kaledir. Köy ismini bu kaleden almıştır. Kalenin temel duverları hala duruyor. Kale duvarları, taşlar arasına odun sıkıştırılarak yapılmş ilgiç bir yapıdır. Kalenin kapısı doğuya bakmaktadır.Ortasında sray şeklinde bir yapı kalıntısı vardır.. Bu eski yerleşim yeri ile ilgili henüz bilimsel bir kazı çalışması yapılmamıştır.Şimdiki köyün 17. y.y.'da Mahmut Keya tarafından yeniden yerleşime açıldığı biliniyor. Daha önceki yerleşim tarihi hakkında bir bilgi yoktur.Köyün etrafı son yüzyıla kadar , sık meşe ormanlarıyla kaplıydı. Çeşitli av hayvanlarının barındığı bu ormanlarda, Periler ve Hoce Hızır dolaştığı söylenirdi. Yine bu ormanda bulunan çeşmenin ağzında yılanlar çıkardı. Halen bu bölge ‘Kaniya Mara' Yılanlar çeşmesi olarak bilinir. Köyün doğusunda suyu çekilmiş doğal bir göl alanı mevcuttur. Bu verimli tarlalarda ziraat yapılmaktadır.

Akçakale Köyünün ‘Birabedo' denen mevkisinde yapılan sondaj çalışmalarında doğal gaz ve petrol bulundu. Fakat yetersiz olduğu gerekçesiyle işletmeye açılmadı. Köyde sağlık ocağı vardır. Çok geniş araziye sahip Akçakale Köyünün, hayvancılık yapacak taşlık arazisi de, geniş tarım alanları da vardır. Akçakale Köyü Muhtarlığına bağlı dokuz mezra bulunmaktadır.

3-ALİTAŞ (Elitaş)

Ergani'nin en uzak köyüdür. Siverek ilçesi sınırındadır. Siverek ve Diyarbakır'a olan ulaşımı daha kolaydır. Köylüler alışverişlerini bu merkezlerde yaparlar. Halk resmi işler için olmazsa erganiye gelmez. Karacadağ'ın eteğindeki köy, Ergani' ye 40 km uzaklıktadır.Arazi yapısı taşlıktır.Köylüler geçimlerini çiftçilik ve hayvancılık yaparak sağlarlar. Burada beslenen toklu sürüleri dış ülkelere ihraç edilmektedir. Beritanlar kışı bu köy ve mezralardaki meralarda kurdukları “kon” denen kıl çadırlarda geçirirler. Kasım ayından Nisan ayına kadar hayvanlarını burada beslerler. Daha sonar Bingöl Erzurum yaylalarına göçerler

4-ARMUTOVA ( Amedi )

İlçeye 25 km uzaklıktadır. 14 km' lik Şose ile Ergani -Maden asfalt yoluna bağlanır. Ergani'nin batısında Çermik ilçesine sınırdır. Armutova köyü ,Amedi Dağının tepesine kurulmuş,eski yerleşim yeridir. Bu dağın derin vadilerinde,bol su kaynakları vardır. Kaynak suların önünde geniş meyve ve sebze bahçeleri yer almaktadır. Amedi Köyünün iri ve sulu narları çevrede nam salmıştır.

Köyün çevresindeki dağlar meşe ağaçlarıyla kaplıdır. Tarihin ilk çağlarında buralarda bakır işletildiği bilinmektedir. Köyün sınırları içinde “Germav ” denilen tarihi bir şehrin harabeleri vardır.

5 - AŞAĞIKUYUKU ( Termılajerin )

Ergani – Diyarbakır karayolunun 24.Km de yolu ayrılır. Köy, asfaltın 200 m kadar Kuzeyinde, tarihi küçük bir tepenin üstünde kurulmuştur. Köyün etrafı düz tarlarla kaplıdır. Termıl Köyünde sekiden karakol vardı . Köyün yol üstünde bulunması, önemini artırmaktadır. Yol kenarındaki petrol istasyonu, tavuk çiftliği, kazılan kuyular modern değişimin habercisidir.

6- AZIKLI (Mego)

Ergani'nin güneyinde ,ilçe merkezine 18 km mesafededir. Küçük bir tepenin üstüne kurulu, arazilerinin bir kısmı taşlıktır, az bir kısmı da Geran Ovasında yer alır. Yolu Zengetil, Köyü üzerinde sağlanır. Köyün tahıl ekimi yapılmakla birlikte, çok sayıda hayvan da beslenir.

Son yıllarda köyün sınırları içinde açılan sondaj kuyularından bol miktarda hem petrol çıktığı söylendi ise de henüz işletmeye açılmıştır.

Köylerimizin tamamını bilmek istiyorsanız tıklayın